solağııııııııııııımmmmm beeeennnnnnnnn !


Solakmısınız ? o zaman ;
Sizde dünyada yaşayan %4 lük farklı dilimdesiniz. Evet solaksınız ve kendinizi %96 lık çogunluktan farklı hissediyorsunuz. Çünkü siz farklısınız.

*Onlar sağ elini kullanıyor ve beyinlerinin sol lobuyla algılıyorlar.
*Siz sol elinizi kullanıyor ve beyninizin sağ lobuyla algılıyorsunuz.
Onlar tüm aletleri çok kolay kullanıyor. Çünkü bu aletler onların kullanımına uygun olarak tasarlanmış.
*Siz defter kalemi bile kolay kullanamadınız. En ihtiyaç duyulan temel malzemeleri bile kullanmak için daha fazla enerji harcadınız çünkü size uygun olarak tasarlanmamışlardı.
*Onlar çalmak istedikleri müzik aletlerini her yerde bulabilirler.
*Siz ise çalmak istediğiniz müzik aletini özel olarak yaptırmak zorundasınız.
*Onlar cep telefonlarını istediği gibi kullanabilir.
*Siz kullanımınıza ters olarak dizilmiş tuşlarla uğraşırsınız.
*Onlar kahveyi fincana istediği gibi koyar.
*Siz cezveyi ters çevirirsiniz.
*Onlar cetvel kalem defter makas vb.aletleri rahatlıka kullanır.
*Oysa sizin için bunlar bazen kabusa dönüşebilir.

Aslında konu çok göreceli yani zorlukları olduğu kadar artıları bile var yine bakış acısı...mesela basketbolcular sol elini kullabilmek için kursa gidiyorlar ayrıca çatal bıcak kullanırken, bıcakla kestikten sonra sol eldeki çatalı sağ ele transfer etme işinden kurtularak afiyetle yemeğe devam ediyosun ;) ps*masa yuvarlaksa yandakinin çatal bıçağını kullandığım da olmadı değil :)


öte yandan yazarken yazinin uzerinden gecen elimin murekkebi dagitmamasi icin neler yapabilirim sorumunu hiç cevaplayamadım.Dolma kalemde hiç kaçışın yoktur mesela kurşun kalemde de elin terledi mi bittin...arapçanın sağdan sola yazıldığını öğrendiğimde keşke bizde öyle yazsak diye düşünmemiş değilim valla :)

Gelelim araç gereçlereeee
makası nasıl tutucağımı çalışmakla geçti çocukluğum ah o dönem ödevlerinin dili olsa da...
ama asıl sıkıntı cezveeeee tabi ki bi de üstüne kahve manyağı bi babanın büyük kızıysanız sıkıntı büyük ! en leziz kahveyi yap türlü şekle gir ama fincana dökeme her yeri batır sonuç budur yani.Hadi kahve yapamıyosun ütü de zor,ekmek bile kesmek zor,pcde numlock kısmı ters,konferans salonlarındaki saldalye masaları ters hiç mi düşünmüyosun arkadşım 2 solak gelir diye...zaten gaz,fren,vites yerlerini de hep ters yapmışlar hiç bize soran yok sonra patates soyacağı diye alet çıkarmışlar ama soyamıyorsun neden sağaklar için tasarlanmış ondan olaya bak sen ! tekstilciler de hiiiç düşünmemiş bizi düğme ilikleri de ters off...tabi bi de metrobüs,vapur turnikeleri var kiiii sola akbil basıp sağdaki çakalın geçmesine sebep olmuşluğumun sayısını unuttum :S
Tüm bunların üstüne solak cocuğu olanlar felaketi önceden engellemeye çocuklarını bu sol el sevdasından vazgeçirmeye çalışırlardı haliyle.."bak yavruum bu sağ el ne güzeeel, sol el kaka sağ elini kullan oldu mu?" gibi..

Bi de bikaç solak ünlü sayayım da daha net anlayabilelim konuyu ;)
# Napolyon Bonapart
# Leonardo da Vinci
# Michelangelo
# Rafael
# Isaac Newton
# Büyük İskender
# Sezar
# Beethoven
# Picasso
# Marilyn Monroe
# Mozart
# Charlie Chaplin
# Mark Twain
# Karındeşen Jack
# Fidel Castro
# Steve Forbes
# Jimmy Carter
# Kraliçe Victoria
# Prens Charles
# Bob Dylan
# Bill Clinton
# Jimi Hendrix
# George Michael
# Paul McCartney
# Oprah Winfrey
# Albert Einstein
# Ben Stiller
# Nicole Kidman
# Arif Sağ
# Morgan Freeman




peki neden solağız ?

Neden "Solağız" sorusu uzun zamandır bilim dünyasının kafasını kurcalayan, çeşitli araştırmalarla açıklanmaya çalışılan bir soru.
Kimi araştırmacılar solaklığın kültürel bir durum olduğunu savunmuş, kimi araştırmacılar ise durumun genetik olarak kalıtılan bir olay olduğunu iddaa etmiştir. Hala tam olarak neden solak olduğumuz açıklanamamıştır; fakat bazı sonuçlara da ulaşılmıştır.
Solaklıkla ilgli ilk ciddi çalışmalar 1940'larda başlamıştır. 1940 yılında Rife isimli bir bilim insanı solak ailelerden doğan çocukların solak olma ihtimallerinin sağlak anne babadan doğan çocuklara oranla daha fazla olduğunu görmüş ve durumun kalıtımsal bir nedeninin olabileceğini öne sürmüştür. Bunu kanıtlamak için tek yumurta ikizlerini araştırmış ve tek yumurta ikizlerinin dahi birinin sağlak birinin solak olabildiğini görmüştür. Bunun sonucunda solaklığın kalıtılan bir özellik olduğunu fakat solaklık için genetik kalıtımın yanında çevresel faktörlerin de etkili olduğu sonucunu çıkartmıştır.
1977 yılında Huheey isimli bir bilim insanı ise sağlaklığın insanlığın evrimi sonuçu gerçekleştiğini düşünmüştür. Hipotezi şudur: Anneler bebeklerini sağ ya da sol kollarına yatırırlar. Sol tarafta olan bebek anne kalbinin sesini duyarak aynen anne karnında olduğu gibi sakinleşmektedir. Bu da annenin günlük işlerini yapmasında kolaylık sağlamaktadır. Sol elini kullanan anne ise bebeği sağ kucağında tuttuğunda huzursuz bebek yüzünden günlük işlerini yapamamakta ve bebeğin hayatta kalma şansı azalmaktadır. Bu yüzden sağ elini kullanan annelerin bebekleri hayatta kalma şansı arttığından dolayı türlerini devam ettirmektedirler. Yani sağlak annelerden sağlak çocuklar ve onların sağlak çocukları olarak sağlak populasyonu artmaktadır. Gerçekten de 5000 yıllık insanlık tarihinde mağara duvarlarındaki resimlerden itibaren sanat eserleri ve günlük işlerde kullanılan aletler araştırıldığında sağlaklık %93 oranında baskın olarak görülmektedir.
Bir diğer hipotez ise savaşlardaki dezavantajdan dolayı solakların populasyonunun azaldığıni ileri sürmektedir. Sağlaklar sağ elleri ile silahlarını tutarken sol elleri ile kalkanlarını tutarlar ve bu şekilde ölücül olabilecek kalbin üzerine gelen darbelerden korunurlar. Solaklar ise sol elleri ile silahlarını tuttukları için kalp bölgesi açıkta kalır ve bunun sonucunda sağlaklara göre daha ölümcül yaralanmalara maruz kalırlar. Uzun dönemde bu dezavantaj solakların populasyonunu azaltmıştır.
1940'larda yapılan ve sonradan defalarca tekrarlanan tek yumurta ikizleri çalışmaları sonucunda solaklıkta çevresel faktörlerin de etkili olduğu sonucunu çıkaran araştırmacılar bu alana yoğunlaşmışlardır. 1990'larda yapılan bir çalışmada solak kadınların meme kanserine yakalanma oranının sağlak kadınlara göre daha düşük olduğunu açıklayan bir araştırma sonucunda anne karnında testosteron hormonuna fazla maruziyetin solak olmakta etkili olabileceği öne sürülmüştür. Meme kanseri ile ilgili araştırmanın doğruluğu bilim dünyasında çokca tartışılsa da anne karnında maruz kalınan hormon miktarı solak olmakta hala araştırılan bir hipotezdir.
Yıl 2003' e geldiğinde bilim insanları solaklığa neden olabilecek bir genin bulunduğu/keşfedildiği dünyaya duyuruldular. 2. kromozomda yerleşmiş olan bu gen HSR (Hand Skill, Relative) ismini taşımaktadır. (Genin kromozom üzerindeki yerleşimini görmek isterseniz tıklayın.)
Bu gen ile saçın çıkış yönü, şizofreni hastalığı ve sinir sistemi asmetrisi arasında ilişkiler bulunmaktadır. Şu anki bilgilerimizle bu gen ile solaklık arasında kesin bir ilişki var. Fakat bu geni taşıyan her insan solak olmuyor.
Sonuç olarak ne yazık ki nenden solak olduğumuzu, daha doğrusu insanlarda bu durumun "hastalık" olarak algılanmasına neden olan "neden sayımız bu kadar az" sorusunun cevabını hala bilmiyoruz.


Evet solağım,sol elimle yazıyorum,sağ lobumla aldılıyorum ve mutluyum...Şimdi dağılabilirsiniz!...

*alıntı yapılmıştır.

Yorumlar

  1. o değilde arçelik seni düşünmüş kahve makinalarının iki tarafında da dökmek için yer var çift taraflı ;)


    itiraf ediyorum yazının tamamını okumadım çok uzun sıkıldım eniştemi anlattığın yere kadar kısmının beim için yeterli olucagını düşündüm arçelikten bahsettiysen bende pekiştirmiş oldum :)

    ayrıca buraya yorum yazmak ne zormuş arkadaş FATOŞ ben bu arada :)

    YanıtlaSil
  2. ay evet ya arçelik mini telve forever nasıl unutmuşum yazmayı teşekkür maili bile attım kendilerine ;) bu arada solak ünlülerden soonraki kısım alıntı zaten fatoşcum solak olup nedenini merak edenler için bilimsel bi açıklam olsun diye şeettim sıkılman normal,okuman güzel ;)öperiiimm

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar